Deze website is deel van www.bruggelokaal.be.

Zoete aardappel of bataat
Zoete aardappel  is een plant uit de windefamilie (Convolvulaceae). Hij is, anders dan de naam doet vermoeden, geen familie van de aardappel, die tot de nachtschadefamilie behoort.

De zoete aardappel is een inulinehoudende knol, een verdikking van de wortels. Hij staat op de zevende plaats op de lijst van belangrijkste voedselgewassen in de wereld.
Het is een supergezonde groente, waarvan de knollen veel antioxidanten, vezels, sporenelementen en vitamines A en C bevatten. 

De zoete aardappel bevat bovendien inuline. Dit in tegenstelling tot de aardappel, die zetmeel bevat. Inuline verteert langzamer dan zetmeel en is daarom gezonder voor diabetespatiënten. De wortels van deze plant zijn rijk aan anthocyanines, die tot de gezonde flavonoïden behoren. Daarvan zijn cyanidine en peonidine de belangrijkste.

Teelttips voor de zoete aardappel
Het telen van zoete aardappel of bataat is echt niet moeilijk, wel de volgende zaken indachtig zijn : 

Het is een tropische plant, dus warmte en water zijn heel belangrijk, dit warmteminnend gewas groeit het best tussen de 20 en 30 graden, met een grondtemperatuur van minder dan 15 graden is er geen groeiactiviteit ...  Plant dus niet aan vóór 15/05, de plant kan niet tegen vrieskou en koude temperaturen in het algemeen

Kies een stuk grond bij voorkeur in de zon ... 
Zorg voor compostrijke grond, let op, niet teveel stikstof want dat zorgt voor bladgroei, Kalium zorgt voor knolontwikkeling ...
Laat de grond zeker 14 dagen voor het aanplanten goed opwarmen door de grond goed te bewerken, losse grond warmt beter op en zorgt ook voor een betere wortelontwikkeling van de plant (harde stukken in de ondergrond zorgen voor "vervormde" bataat)
Je kan ook vb. doorzichtig plastiek openleggen, met de zon er op krijg je een "serre-effect" en blijft de grond voldoende vochtig ... 

Om de planten warm en vochtig te houden, plant je die best onder biofolie. Maak aardappelruggen aan op ongeveer +/- 60 cm van elkaar, leg de biofolie erop en sluit de kanten goed af zodat er geen wind onderkan,  Je maakt om de 25 à 30 cm een plantgat, steek de kluit een 3tal cm in de grond. Als het nog te koud is in Mei, kan je ook nog een vliesdoek gebruiken om over de planten te leggen.

De planten goed aangieten met (liefst water op kamertemperatuur) zodat de grond niet onnodig afkoelt .. grondwater en regenwater kunnen soms nog heel koud zijn in Mei.

De 1ste 14 dagen na aanplanting, om de 2 dagen water geven via de plantgaten, dus de grond goed vochtig houden, 's morgens zodat de grond terug kan opwarmen tijdens de dag ... 

Dan mag je in Juni een "droogte" periode inlassen (14 tal dagen),  zo ontwikkelen de voedingswortels van de plant. 
In juli, augustus en september de ruggen vochtig houden, zeker wanneer het heel warm wordt, telkens aangieten via de plangaten (2 x per week) 

Oogsten en bewaren van de zoete aardappel
De knollen hebben zeker 3 maanden nodig om zich te vormen. Daardoor oogst je laat, vanaf september. Je kan ervoor kiezen de hele plant in 1 keer te rooien of om telkens slechts de grootste zoete aardappelen te rooien.

Het oogsten moet zo voorzichtig mogelijk gebeuren, liefst met de hand.  Beschadiging van de knollen moet absoluut vermeden worden. Voor de eerste vorst optreedt moeten alle zoete aardappelen geoogst zijn.

Vanaf eind september, begin oktober kan je beginnen oogsten, best rooien vóór de grote regenval in het najaar, en altijd rooien bij droog  weer, zorg dat de bataat niet breekt, de bataat mooi laten opdrogen (dus zo weinig mogelijk aarde eraan) niet wassen,  en dan bewaren (14 dagen) tussen de 25 a 30 graden) in open bakken, en vervolgens  bewaren op een droge, donkere en koele plaats bij +/- 10°C.. Zorg dat er geen grote temperatuurschommelingen zijn, anders beginnen die te "zweten" en dat komt de bewaring niet ten goede .. 

Geen ziektes let wel op voor vraatschade, de knollen zijn een delicatesse voor woelmuizen en ratten ... ook slakken in de gaten houden, die eten graag bladeren ..